6 de febr. 2017

OTRA EDUCACIÓN YA ES POSIBLE

Article dedicat a la humanitat, i especialment, a la iniciativa Leamos más PR
OTRA EDUCACIÓN YA ES POSIBLE,
de Almudena García.
Editat per Litera Libros.

Aquest llibre representa una alenada d'aire fresc en aquest desig de voler avançar en el món de l'educació. Llibres escrits i enfocats d'aquest manera tan sincera i honesta, des del meu punt de vista, arriben a ser un regal, com el que hauria de ser l'aprenentatge.
És cert que el títol, a primera vista, sembla com un trencaclosques que cal recompondre i trobar-li el sentit: el sentit de l'educació de debò, i treure-li les floritures i palla i desfer-se'n dels motlles que s'han quedat rovellats.
L'estil com l'Almudena García enfoca el llibre és realment encoratjador i crític.
Començar i atrevir-se a llegir "Otra educación ya es posible" és compartir i sentir-se a gust amb el que l'autora exposa: un recorregut per un conjunt de pedagogies que van existir, en una època i context concrets, i que van tenir la seva raó de ser: que si escoles lliures, que si escoles bosc, que si Reggio Emilia, Summerhill... En definitva, pedagogies que, amb les seves "llums i ombres" van funcionar i també van fracassar. D'altra banda, es mira amb lupa com el ressorgiment d'altres enfocaments pedagògics han tingut present les visions de grans referents com Montessori, Malaguzzi, Freinet, i un llarg etcètera que han deixat empremta en moltes alternatives o maneres d'entendre l'educació d'avui dia.

El debat està allà fora: contradiccions, treballs en xarxa per fer pinya, polèmiques i punts de vista sempre diferent, encara que no siguem coherents del tot.

L'autora, posa en dubte sobre aquella educació més tradicional i en sèrie, alhora que ens fa reflexionar i qüestionar entorn aquests canvis actuals i que cal repensar amb molta consciència, perquè com diu ella, "no hi ha fòrmules màgiques", però és evident que cal moure'ns més, cal creure en un debat que giri entorn quina educació volem per als nostres infants i seguir endavant, millorant i construint una autèntica i diversificada imatge d'infància.

Com a mestra i, des de la meva perspectiva, sempre afirmaré que ens cal estar més atents, llegir més: llegir sobre pedagogia, sobre literatura, sobre la vida, de manera que anem assentant unes bases des dels nuclis familiars, fins a arribar a construir significats plens i dotats de sentit i propers a les nostres realitats.

De les millors coses que he fet aquest any, a banda de créixer com a mestra, ha estat realitzar un curs que m'ha canviat la manera de concebre l'educació actual: "Diseño de espacios educativos", de la  Jenny Silvente (impulsora de Veure Sentir Pensar), així com la lectura d'aquest llibre que em va sacsejar des del primer moment. Gràcies, Almudena.


Cap comentari:

Publica un comentari