25 d’ag. 2019

El 70è aniversari de la Jugendbibliothek


La INTERNATIONALE JUGENDBIBLIOTHEK (INTERNATIONAL YOUTH LIBRARY), es troba ubicada en el Castell de Blutenburg, als afores de Munic, des de l'any 1983. 
Un lloc que hem desitjat entrar, conèixer, recórrer i sentir per moltes raons...

La Internationale Jugendbibliothek es va fundar l'any 1949 per la periodista, autora i traductora alemanya Jella Lepman. Una dona, un ésser humà que va dedicar part de la seva vida a reconstruir el terreny cultural dedicat a la infància i a les dones d'Alemanya en un moment de postguerra duríssim. El cert és que la Jella, cridada per les autoritats americanes, començà a idear el pla d'entiment internacional a través dels llibres per a nens la tardor del 1945. Just en aquest moment i partint i d'un context desolador i d'una guerra mundial que tot s'ho va emportar, que procurà establir ponts de pau i de cultura mitjançant els llibres. La intensa tasca que desenvolupà la va portar a trobar-se amb moltíssimes persones, càrrecs institucionals, primeres dames i padrines americanes que van poder financiar el projecte de la Biblioteca, a realitzar innumerables viatges. Tot el procés de creació, de recollida de llibres, d'organització d'esdeveniments entorn els llibres, la infància, la cultura i la pau fou llarg i alhora esperançador, enmig de tanta misèria...

La Jella Lepman, a més a més, fou qui l'any 1953 organitzà i fundà l'IBBY, juntament amb l'Erich Kästner, Lisa Tetzner, Astrid Lindgren, Jo Tenfjord, Fritz Brunner, Bettina Hürlimman y Richard Bamberger, a banda de crear el premi Hans Christian Andersen.
L'any 1957, però, la Jella donar un pas enrere i deixà de dirigir la Biblioteca.


Enguany, el 20 de setembre la Jugendbibliothek celebrarà el seu 70 aniversari i les portes s'obriran, un cop més i de manera especial, per rebre el públic familiar, la canalla i altres curiosos.
Per a nosaltres, pels viatjants d'El Petit Tresor ha estat més que emotiu haver pogut descobrir bona part dels espais d'aquest indret envoltat de natura, així com el centre d'investigació de literatura infantil, entre interessantíssimes exposicions dedicades als contes populars! 


No cal dir que la mostra i la posada en escena de les moltes i variades interpretacions d'autors i autores contemporànies d'arreu i entorn les històries recopilades pels Germans Grimm, ens varen deixar sense alè... Una experiència tant excitant com inoblidable. Recomanable i esperançadora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada