7 d’ag. 2016

De llibreria en llibreria.


Interior de El Bosque de la Maga Colibrí
Em resultava fascinant tornar a sentir aquesta emoció d'anar de llibreria en llibreria, com tantes vegades havia fet abans de tota aquesta aventura llibresca i de llibreria i poder trobar la manera d'apropiar-te dels paisatges. Deambular amb parsimònia, sense pressa. Per tant, calia desplegar el mapa i traçar una ruta ben clara: la del nord, la que porta fins a les profunditats del gran Bosc... i, perquè no, la que ens deixaria caure pel centre, fins a trobar-nos amb l'astut Llop.

I així va ser com el 24 de juliol del 2016 vam iniciar un trajecte que ens havia de portar a llocs que, més enllà de l'etiqueta de "llibreria infantil", volíem descobrir i compartir impressions entre persones que resulten ser grans apassionats llibreters, apassionades llibreteres. I és que quan tot parteix d'una motivació, de les ganes de viatjar, tot esdevé una excusa per llegir d'una altra manera.
En ruta:

Primera parada:
Chundarata
Chundarata, a la ciutat de Pamplona.
Malauradament, era tancada. A vegades, l'agenda no serveix absolutament per res.
tot i que teníem present (per previ avís) que era festiu a Euskadi, però desconeixíem que la festivitat s'estenia també a la comunitat de Navarra. Així que ens vam veure allà, davant la gran porta: palplantats.
Una libreria que s'inaugurà fa menys de dos anys, a càrrec de dues emprenedores, ho sabíem.
Una llibreria suggerent i amb tipis a l'interior, i algun llibre que ens hagués agradat fullejar.
Malsentesos. Coses que passen. Calia seguir la ruta.

Segona Parada:
Sopa de Sapo


Sopa de Sapo , a la ciutat de Bilbao.
Al capdavant d'aquesta "haur liburudenda" hi ha en Marçal, la Naia i la Nerea.
S'inaugurà l'any 2013 i s'ubica a la Plaza Indautxu, manté amb bon treball de projectes que giren entorn l'animació a la lectura. Una llibreria on veure llibres, acollidora, funcional, amb el seu petit raconet de trobades i tallers, amb una il·lustració mural súper refrescant feta per tres artites; l'Emily Hughes, la Nina i el Miguel Pang. L'equip és, sens dubte, conscient i curosó del que volen transmetre. A contiuar.

Tercera parada:
El Bosque la Maga Colibrí
El Bosque de la Maga Colibrí, a la ciutat costanera de Gijón.
Ens atreviríem a dir que ha estat i és el nostre referent en molts aspectes, que sempre l'hem mirat de ben aprop, ens han interessat el seu enfocament i la clara organització (com la majoria de llibreries) dels pilars principals de projecte de llibreria. I sí, ens atrevim a dir que aquest indret que ara mira al mar, és més que una llibreria. Aquest equip de treball, liderat per Lara Meana, i configurat per quatre "Brujas" més, aposten per plantejaments de treball precisos i concrets i variats, tentint en comú la progressiva construcció de la llibreria, sense etiquetes.
L'entrada d'aquest bosc, traslladat recentment davant del mar, amb grans finestrals i llibres que gairebé suren a l'aparador, és, simplement, majestuós.
Aqutes Bosc renovat i reestructurat, disposa d'uns espais que són propicis per què hi tingui cabuda tallers i trobades no sols pel foment la lectura, sinó per la crecaió artística, la reflexió i crítica literària, la mostra temàtica d'il·lustradors asturians i, fins i tot, sembla ser un indret ideal per a acollir lectors i lectores que duen la taula de surf sota el braç. 
Aquesta lliberia, amb majúscules, celebra ja els 10 anys de bons camins i segur que ens encantarà de col·laborar amb elles, les llibreteres anomenades "Brujas", en un futur.
Llibreria que ensuma la mar.

Quarta parada:

El Lobo Feroz
El Lobo Feroz, a la ciutat de Valladolid.
I aquí ens va rebre una súper llibretera, la Lola, d'idees clares, i un lloc encantador. La Lola és encantadora. Somrient. I, evidentment, creu i defensa el seu llop.
Un projecte clar de llibreria, amb un espai també dedicat a la trobada i a la narració oral, al club de lectura per a adults, i per rebre mostres d'il·lustració, també.
La Lola, la llibretera, és tota una dona valenta que està al capdavant d'aquest valuós indret que camina, amb cautela i molta força.

En defintiva, ens ha fascinat obrir cadascuan de les portes de les diverses llibreries i sentir nous colors i olors, personatges, gairebé equilibristes, que estan al front de tot plegat.
Una ruta que continua, potser ara, potser més endavant i amb calma,
per construir llocs de trobada, de manera col·lectiva.
Des d'aquí: agraïments per l'acollida,
aplaudir la singularitat de cada llibreria,
de cadascuna de les persones,
però també molta força i il·lusió per fer viva una llibreria.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada