18 de febr. 2018

Mapa de ciutats somiades

mapa de ciutats somiades
de Joana Pijama i anduluplandu
Publica Piscina un petit oceà

Les ciutats, com els contes, són experiències.
Es tracta d'anar-hi, conèixer-les...
(...) 
Joan Rioné, l'editor.

Abans, molt abans de les reflexions de l'editor i la il·lustradora, però, val la pena aturar-nos davant la cita de l'Italo Calvino i del pedagog italià Francesco Tonucci, respectivament, entorn la importància que han de tenir els infants en l'organització i participació en la vida pública.

Bé, la veritat, la de la bona, és que ens posem nerviosos, ansiosos cada vegada que ens cau a les mans un llibre d'aquest segell tarragoní. Rebre els llibres de Piscina és rebre'ls amb un seguit d'exclamacions en veu alta una rera l'altra del tipus:"Oh!, oh!, ostres, a-veure-això-de-què-va-araaa!"
I com tot llibre, cal fer un recorregut amb calma, d'anada i de tornada. Amb xancletes d'hivern i, en cas de pluja, mitjons de quadrets i ratlles.

I bé, el que més m'impressiona dels llibres de Piscina, a banda de ser un producte de proximitat i d'alta qualitat i tal, és la complicitat que s'estableix entre el personatge imaginari que escriu i l'autenticitat dels personatges que il·lustren. 
A mapa de ciutats somiades, on es recullen setze poblacions triades a l'atzar i de manera subjectiva, com bé diu el seu editor, en Joan Rioné, caminem de la mà d'algú, però també lliures, per places, per carrers llargs, per viles sense rellotges, per capses de sabates...
Torredembarra
I continuem caminant i caminant, i també ens aturem per prendre l'aire i saludar al que passa. Caminem, havent berenat, sense necessitat de sostenir un mapa entre les mans! Caminem vora els personatges lliures de contorn que els defineixin, perquè ara són cavallers i demà esdevindran castellers!
Móra d'Ebre
I sense cansar-nos del tot, que volem conèixer més, continuem vorejant fanals i entrant dins els coneguts patis d'escola, i, a més, prenent un suc sense pressa davant la biblioteca. 
Viles de somni, viles somiades. Viles que ens acullen. 
Viles i ciutats on és la mirada de l'infant que ens acompanya, ens parla i ens suggereix una profunda necessitat de canvi, de millora, de reinventar i participar d'una altra manera en un digne espai públic.
Tortosa
Per acabar, ben és sabut que per a l'Anduluplandu i la "Joana Pijama" aquest recull-recorregut ha estat un bon repte, i gràcies per encetar-lo, perquè ara el camí es nostre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada