31 de des. 2017

2018

2018 i molt més,
amb el traç d'aquest il·lustrador i persona humana, el d'en Valentí Gubianas.


28 de des. 2017

... un nou any*Yael Frankel

I des de l'Argentina, ens fan arribar més llum.
Gràcies, Yael Frankel.


23 de des. 2017

Dins una llibreria...

De camí cap a la llibreria és probable que passin moltes coses: ens podem entrabancar, podem imaginar la cara del llibreter ens veure'ns, podem trobar-nos amb una novetat que ens deixi trasbalsats, emmudits, indiferents, emocionats, podem, fins i tot, fer caure un llibre d'un prestatge...
Dins una llibreria poden passar moltes coses, perquè hi ha llocs, situacions i persones i, fins i tot un llibre, que ho podria capgirar tot...

*Imatge de la Mercè Galí per l'article Decálogo de los derechos de niños y niñas cuando visitan una librería, escrit per en Germán Machado per a la revista KIREEI 9.

Bon hivern.


 

21 de des. 2017

Jenny Kroik

New Yorker cover for their Nov. 13 issue
Jenny Kroik, l'artista que va viatjar des de St. Petersburg fins a NYC...
studying on the subway
 “I like to loiter around the city looking for interesting things,” the artist Jenny Kroik says. Her painting for this week’s cover depicts another loiterer at the Strand Bookstore, a beloved institution in lower Manhattan. “I have tried to do a painting a day since I moved here from Oregon, a year and a half ago. Bookstores are really good places for inspiration–you see people interacting with the books they have an affinity for, you see how people consume the culture. Sometimes someone will be dressed in a similar way to things he or she is looking at. I love these sort of poetic fun moments.”
nevermind the snow
It's cold. And I have a cold.


16 de des. 2017

les muntanyes de la Txell Darné

 
Què deu haver a banda i banda de les muntanyes?
I a dins? I a dalt? I a baix?
Si hi ha res que les envolta, doncs que despleguin els seus braços,
que acompanyin les passes dels uns i dels altres,
i que ens alertin dels crits i estupideses d'uns i altres.
A la muntanya hi habita qualsevol.
*Imatges del llibre UNA MUNTANYA QUALSEVOL,
escrit per Fran Pintadera i il·lustrat per la Txell Darné. Publicat per Takatuka.
Un bon llibre, dur i necessari, una història que ens deixa clar, d'una vegada per totes,
que no sempre existeixen els finals feliços.




8 de des. 2017

una postal

La postal, la nadala de regal
d'en Francesc Rovira.


1 de des. 2017

QUESTA NOTTE HA NEVICATO

Questa notte ha nevicato
de Ninamasina
Publica Topipittori

Hi ha autores que desprenen tal sensibilitat en el seu parlar, en el seu escriure, en la seva manera de comunicar-se que, el més petit esdeveniment hivernal i del quotidià que envolti la seva vida, necessitarà un llarg recorregut per esdevenir una història propera a nosaltres.
La Ninamasina, aquesta artista artesana amiga, ja des de l'inici d'aquest bloc, sempre ens acaba sorprenent, ja sigui per la seva manera de treballar, per l'ús i interacció de diferents tècniques i disciplines artístiques, amb una forta influència per la cinematografia i la fotografia, i, sobretot, per la seva generositat i aquest continuar fent coses a mà. Ella no descuida mai el llapis.
Questa notte ha nevicato neix d'un matí una mica particular: de la nevada d'inici de març del 2012, a la ciutat de Milano. Un fet que l'omplí de joia i una bona esxcusa per sortir a fotografiar els carrers, captar les petjades i les noves textures que anava generant la neu i remenar, una altra vegada, els llapis de colors. L'autora, en aquelles dates, es trobava organitzant el seu portfoli per mostrar-lo a la Fira de Bolonya i, va trobar interessant i agosarat portar aquella mena d'àlbum il·lustrat fotogràfic en persona al segell editorial italià Topipittori.
Calia, però, deixar reposar i treballar aquella idea uns tres anys més...
(...)
L'any 2015 torna a nevar, amb menys intensitat, però és quan tant el dibuix, el text i la fotografia es donen de la mà i s'origina la història Questa notte ha nevicato.
La primavera del 2017, a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya sento el privilegi i l'emoció de veure la maqueta del llibre i exclamar un "Oooh!, ma che bello!"
Aquesta tardor ens ha caigut a les mans. I això és un miracle, un miracle veure com aquests escenaris urbans fotografiats tenen continuïtat en el dibuix. Personatges que transiten per carrers muts de ciutat, en un món imaginari, depèn com t'ho miris. Perquè mirar el paisatge amb tanta sensibilitat és recrear la realitat d'una altra manera: de com la neu retroba un vell vianant que a hores d'ara ni tan sols existeix.

Che sorpresa!
Questa notte ha nevicato!
La città dorme ancora, tutta avvolta in una grande coperta bianca.




30 de nov. 2017

groc groc groc

Ens agrada el groc.
Ens agrada poder expressar-nos amb respecte, amb color.
Imatge de la Mercè Galí.


26 de nov. 2017

EL LIBRO DE GLORIA FUERTES

EL LIBRO DE GLORIA FUERTES
para niñas y niños
il·lustrat per Marta Altés
Publica Blackie Books
Una antologia feta amb moltes ganes i dedicació, i es nota, per l'autor Jorge de Cascante.
Si de cas, apropeu-vos al llibre, que el llibre hi convida, preneu seient i llegiu, llegim i embadalim amb aquestes batalletes, poemes i contes i la imatge còmplice que ens acompanya...!
Més poesia, sisplau!

400 páginas con poemas, cuentos, enseñanzas de Gloria, cartas que le escribían las niñas, los niños y los animales, nuevas escenas de su vida escritas por mí con estas manitas y bastantes más cosas. 



19 de nov. 2017

Fotini Tikkou

kids
Fotini Tikkou
La il·lustradora que va néixer a Grècia i que actualment resideix a Copenhagen, després d'haver passat un llarg temps vivint a Barcelona.
Gran part de les seves imatges, fetes amb la tècnica del gouache i emprant els llapis de colors, representen petites escenes de boscos, de nenes i nens en llibertat, i d'una ciutat danesa que és acollida amb el caliu mediterrani i vista des dels ulls de la multiculturalitat. Una vida una mica més acolorida, gràcies.
children
dancing ladies
in the woods


14 de nov. 2017

Gnoma...

GNOMA, els orígens...
Un espectacle de titelles ideat per la companyia Pea Green Boat.

Guió: Emilia Esteban Langstaff & Eduard Blanch Barbany
Direcció, construcció d´escenografia i titelles: Eduard Blanch Barbany
Manipulació, construcció de titelles: Emilia Esteban Langstaff
Música: adaptació de temes tradicionals irlandesos a càrrec de Lisa Bause
Vestuari: Patricia Viossà
  
“Gnoma” és un espectacle de titelles sobre el repte de la convivència i l'amistat, les diferències i l'acceptació dels altres.




9 de nov. 2017

Tuija Heikkinen

Almost singing in the rain
Tuija Heikkinen viu a Rovaniemi, no gaire lluny d'aquí, i dedica gran part del seu temps a allò que més li agrada: a construir petites escenes de la vida quotidiana a través de l'art tèxtil.
Building towers



5 de nov. 2017

Una nova terra, de Francesc Candel i Cesc



Una nova terra
Text de l'escriptor i activista Francesc Candel i il·lustrat per Cesc
Una obra reeditada per Rosa Sensat en la seva col·leció "Mars".
El text es va escriure l'any 1967 en castellà i es tradueix al català, per la pedagoga Marta Mata i directora de la col·lecció "Desplega vela" de l'editorial La Galera. Una joia que, passats 50 anys, torna a les nostres mans amb més força que mai.
Un llibre que ens apropa la realitat, a través dels ulls d'una criatura, de la immigració espanyola. De la construcció d'una identitat. Un llibre on s'il·lustra tota una família que inicia un viatge (en tren), amb els seus neguits i temors, deixant enrere un paisatge i el poble d'origen, fins a arribar a una altra ciutat, on el pare ja ha aconseguit feina. Allà, en aquella nova terra s'aconsegueix, amb esforç, un habitatge digne, la possibilitat d'anar al parc i fer-se entendre en una altra llengua. Els infants, a més, accedeixen a l'escola, el més important, encara que "tots parlessin diferent" i se sentissin apretats en una classe... Allò formava part d'aquella nova terra, la que es va construir entre tots i totes, la dels "nous catalans"!
Un viatge cap a una nova terra i el fet de qüestionar-se preguntes un cop s'arriba a un nou destí:
El que jo no sé és d’on sóc, ara. Jo era del meu poble; però ara, d’on sóc?“.
Una nova terra: la història de moltes famílies, les nostres.



1 de nov. 2017

tardor, Maria Palet

Tardor sense pluja, ni bolets, ni castanyes.
On és la tardor...?, s'haurà perdut, potser?
La Maria Palet ens la recupera amb aquest collage.


29 d’oct. 2017

Flipbook Kiosk, de NAPA BOOKS

Posa't un flip book a la teva vida!
Però qui no ha tingut mai un flipbook a les seves mans?
Personalment, m'apassionen i m'apassiona també "deformar" aquests mini llibrets amb imatges soltes, simples, amb algun detall, i que avancen ràpidament en passar les pàgines. Una vol saber quina història s'amaga i, sense pensar-ho dos cops, fer anar el llibre en totes direcciones: des del principi fins al final; i, des del final fins al principi. I tornar a començar. Fins a deixar l'obra pràcticament mig doblegada.

El cas és que un dels primers inventors d'aquest "artefacte" va ser el litògraf anglès John Barnes Linnett l'any 1886 i que sota el nom de "quineògraf" (imatge en moviment), una forma d'animació en utilitzar un seguit d'imatges lineals, fins a jugar un rol destacat en el cinema. I pensar que actualment ens pot semblar una novetat o una "joguina" per a petits i grans...!

La llarga vida dels flipbooks..., i és que tot té el seu origen. A mi, els que m'agraden de debò són aquests finlandesos que em van caure a les mans la passada primavera: NAPA BOOKS. Un segell independent, artesanal, fundat l'any 1997 a Helsinki, per l'artista Jenni Rope.
Sensacionals... Tot un bon equip.

Ara toca gaudir-ne
.
.
.
.



25 d’oct. 2017

Julia Bíbor

in the kitchen
Blaus aquarel·lats de la Julianna Bíbor.
Objectes del quotidià i abstractes que capta la nostra mirada.
bus
plant

cloud
projector

22 d’oct. 2017

Duermevela/Entreson, de Ramon Paris

Un nou personatge del darrer llibre de l'il·lustrador Ramón París.
Ella és l'Elisa, l'heroïna que no pot dormir a les nits i fuig cap al país d'Entreson/Duermevela. 
Publicat per Ekaré.
I tu, on aniries si no poguessis dormir?


18 d’oct. 2017

Àlbum Barcelona

ÀLBUM BARECLONA

Àlbum Barcelona és una iniciativa destinada a donar visibilitat i rellevància social a l’àlbum i·lustrat amb propostes que volem desenvolupar conjuntament amb llibreters, biblioteques i escoles. Perquè pensem que l'àlbum és imprescindible per construir una societat amb esperit lliure i literari.

Celebro que existeixi aquesta iniciativa i que 12 editorials facin força i escampin les múltiples possibilitats de l'àlbum. I com tot en aquesta vida, partim d'un clar manifest proclamat i llegit en veu alta ja fa uns mesos i que defensa el gènere de l'àlbum i que en aquests moments, pretén arribar, a través d'una varietat d'activitats, arreu de Barcelona i comarques.
I és que això comença ja: del 6 al 12 de novembre tindran lloc trobades, xerrades i altres actes de gran importància en diferents punts de la ciutat de Barcelona i arreu.
En aquest enllaç hi trobareu el menú sencer: ÀLBUM BARCELONA.
Llarga vida a l'àlbum!