18 de des. 2013

BAGGAGE



BAGGAGE
S. Marshak
V. Lebedev
The Museum of Modern Art , 2012

Abans de fer l'equipatge i tornar cap a casa, en tren, exactament com la protagonista de la història, havia d'acomiadar-me com cal de la "Capella" dels llibres per a infants i joves de la llibreria d'aquella gran ciutat. No em podia treure del cap "l'equipatge rus": BAGAZH publicat per primer cop l'any 1926 i, reeditat, recentment, sota el títol de BAGAGGE, pel segell editorial del MOMA
de Nova York.
Fer i desfer una maleta de viatge sempre ha estat un ritual, i, l'avantguarda russa, en aquest cas, va seguir un rigurós i trencador ordre.
Els "artistes" russos dels anys 20 intenta trobar camins per "moldejar" i modernitzar les ments dels nens i joves russos, i, és clar, veuen en els llibres una bona eina per enfortir la vessant tant ideològica, com l'artística.
La idea és clara: jugar amb la l'art i la literatura, on el llenguatge de l'absurd i la composició visual més "naïve" donessin pas a un nou tipus de llibre i, evidentment, a una societat capaç i curiosa per crear, per narrar d'una altra forma i mostrar l'art en auge.
Bé, el cas és que les editorials de l'estat hi donen suport, comencen a publicar: tot dóna lloc a una revolució lectora, ben pensada i ajustada a estimular un nou lector. El repte del lector.
Les estratègies a BAGGAGE són clares: Marshak, l'autor del text, opta per l'estructura en vers (rimada) repetitiva i amb ritme. Lebedev, en canvi, se la juga amb el disseny d'imatges planes i netes que acompañen aquest "equipatge" de tren, i que alhora es repeteixen, en condicions i posicions en què es van alternant, i els nostres ulls que van i vénen. Llegeixen, rellegeixen i acumulen els estris de l'equipatge, és ben clar. Modernitat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada