2 de maig 2017

De llibres per Bolonya 2017

L'entrada a la Fiera del Libro per Ragazzi
Ja fa gairebé un mes que anem digerint aquella esperadíssima 54ª edició de la fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya, tan especial i tan indescriptible (per tants i tants motius). Probablement, i, per a molts de nosaltres, anar a aquests esdeveniments on el llibre acaba sent el vincle d'unió entre tantes persones i institucions, esdevé, bandejant aquelles raons purament comercials, una bona excusa per obrir els ulls, entrar en altres territoris literaris, deixar-se seduir per la veu de certes línies editorials i decidir-se per un camí o un altre.
Les hamaques il·lustrades
Tothom troba alguna (bona) raó per anar aquest tipus de fires: trobar-se amb autors, editors, col·legues apassionats pels llibres, tenir ganes i aprendre dels uns i els altres, intercanviar, potser, un llibre amb algú, conèixer com funciona l'engranatge del llibre en altres països, passejar-se simplement per allà
(i intentar passar desapercebut), viatjar, simplement.
Els dies de fira, viscuts amb calma, poden arribar a ser veritablement intensos, perquè el cor i els ulls es dirigeixen d'un lloc a un altre. I és que entre passadís i passadís, sempre hi ha algun petit racó que et sacseja i t'atrapa, i llavors et trobes sola, en silenci i en calma, suspirant davant noves disposicions de línies i traços i paisatges d'històries mudes que mai abans havia pogut admirar.
Silent Book 2017
I en aquest anar i tornar, et topes amb cares amables: amb il·lustradors i il·lustradores als quals admires, amb editores actives i llibreteres amigues. Perquè en aquest anar avançant resulta que hi ha tot un joc d'imatges silencioses que et deixen, literalment, sense respiració.
Llibres i mencions especials
I sí, de llibres se n'aprecien de tants! I de sobte, tot el món és allà, com si tots els dies fossin el dia internacionals del llibre!
Mencions i llibres nominats i premiats
I els llibres cobren vida: uns es mostren amb cura, en vitrines ben enlluernades, d'altres, són llibres premiats i traduïts a tantes altres llengües, llibres que arriben al públic, llibres amagts i perduts, llibres tresors.
Expo de la Rotraut Susanne Berner

Endinsar-se dins la mostra de l'autora Rotraut Susanne Berner, premi A.C.Andersen d'il·lustració 2016, és un plaer que sobresurt del quotidià. Visualitzar part de la seva obra és un avançar i un tornar enrere. Un gust pels sentits i pel detall.
Mostra de la Routraut Susanne
Books in Catalan
 I entre el públic, una convidada d'honor: la cultura catalana i les balears. Una bona excusa, sens dubte, per recolzar-la un cop més, per fer suport a la gent que crea i es reinventa, aquells i aquelles que apropen la cultura, els llibres, una imatge sense text. Una oportunitat per abraçar la comissària, lectora, llibretera i activista LIJ: Paula Jarrin i el seu plantejament, junt amb un bon equip de treball que s'hi ha dedicat de valent a l'hora d'organitzar aquesta part de l'esdeveniment. Ella, però, sent que després d'aquesta edició tan emocionant, li ha quedat "el cor ple", i així ens l'ha deixat a molts i moltes de nosaltres, n'estic segura.

I la fira té això: topar-se amb l'amiga de l'ànima quan la intenció era defugir dels estands i fer el cafè allà fora a la ciutat, però amb la Ninamasina les coses esdevenen màgia com "corpo celeste". I allà, enmig de petites aglomeracions em mostra la seva maqueta i proper llibre que es deixarà caure, per segell italià, la propera tardor. I t'adones que hi ha gent que creix, que s'arrisca, que evoluciona i que estima veritablement narrar històries, mai de la mateixa manera.
La maqueta de l'autora italiana Ninamasina
Però, la fira del llibre es viu més enllà d'un recinte firal, i és que la ciutat de Bolonya, viva i rica en cultura destinada a la infància, té indrets on cal anar-hi i deixar-se caure.
Aquests llocs bé poden ser les galeries, els palazzos, les llibreries, les biblioteques...!
Libreria per Ragazzi Giannino Stopanni


Històries de 17 il·lustradors i il·lustradores catalanes que (han fet camí), i que es van enlairar en les voltes del claustre de la Biblioteca Comunalle dell'Archiginnasio, construïda entre els anys 1562-63.
Una meravella que, contemplada en el moment d'obrir les portes de bon matí, el record es fa patent.
Biblioteca Archiginnasio
Hi havia una vegada...

42+17 autors i autores que deixen i han deixat una empremta en el nostre imatgiari.
Hi havia una vegada...
Gent amb molt de talent, gent generosa. Gent humana.
Arrivederci.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada